ESTHAJNAL
Lemezbemutató koncert

“Ha keresnétek, hol a jómadár,

a Mennyországban újra csúcsra jár.“


Szarka Tamás

Szarka Tamás legújabb, autentikus roma dallamokat megidéző lemezét bemutató koncertjén elementáris erejű, vérpezsdítő, zsigeri, gitáros örömzenében lehet részünk, amely során hatalmas érzelmi mélységeket és magasságokat élhetünk át.

A Kossuth-díjas zenésztől eddig sem volt idegen a roma ösztönzene, jó néhány korábbi dal született már ebben a stílusban, az ESTHAJNAL című duplalemez megalkotása során azonban visszanyúlt egészen a kulturális gyökerekig. A dalokat egy leendő színházi darabhoz írta. A legmélyebb szerelem érzését fordította a zene nyelvére, amely képes az embert a mennybe emelni, ugyanakkor pokoli mélységekbe is taszítani.

A produkcióval egyúttal emléket kíván állítani nagyapjának is. Sárközi Károly a Felvidék egyik híres cigányprímása volt, így mondhatjuk, hogy Szarka Tamás génjeiben is hordoz egy darabot ebből a világból.

A koncerten az ösztönös örömzene és az irodalmi igény fonódik össze, amely könnyed szórakozást ígér, ugyanakkor kirobbanó érzelmi megéléseket is kínál.

SÓSÓSÓ
koncert

“Ha hideg a szíve neki, hideg a szíve neki,
jaj, oda megyek égni neki, a babám úgy szereti.“


Szarka Tamás

Ez a koncert egy igazi zenei kavalkád, ahol Szarka Tamás legismertebb szerzeményei (Tánc a hóban, Alhambra, Kézfogás) mellett, a „Sósósó“ című szólóalbuma néhány opusa és a grandiózus 2018. augusztus 20-i budapesti tűzijáték dalai is hallhatók.

Szarka Tamás pályája négy évtizede töretlen, hiszen művészi igénnyel alkot, dalaival nemcsak szórakoztat, de gondolkodásra ösztönöz, érzéseket mélyít el, és gyönyörködtet.

Félezer dal szerzője és szövegírója, amelyek irodalmi jelentőségű alkotások. A világ közel harminc országában több mint háromezer koncertet adott, filmzenét és zenés műveket, szimfóniákat, musicaleket is komponál. Sajátos stílusa, egyedi hangzásvilága, amely merít a múltból, a hagyományokból, mégis a ma emberéhez szól, kiemeli az előadók világából.

A koncert negyven év világszínvonalú magyar művészetének kivonatát nyújtja; lírai és bulizós dalok, szomorú és vidám nóták, gondolatiság és érzelem. Mindenből egy csipetnyi, hogy mint a só, felfokozza az est ízeit.

EURÓPA KARÁCSONYA
Lemezbemutató koncert

„Hát honnan jönnek a válaszok?
Kívülről hogyan is tudhatod?
Mert annyira egyszerű,
belül igazi a gyönyörű!“


Szarka Tamás

Az adventi időszakban az elcsendesedés, a befelé figyelés, a lelki megtisztulás és a szent várakozás helyett manapság mást sem teszünk, mint idegeskedünk, rohanunk, vásárolunk és halmozunk. Az EURÓPA KARÁCSONYA című koncerten szereplő dalok arra ösztönöznek, hogy emeljük fel tekintetünket az égbe, vagy lássuk meg a másik embert is. A dalokat hallgatva lelkünkbe szinte észrevétlenül kúszik be a lelkesedés, a hit és a szeretet érzése.

A legismertebb európai karácsonyi dallamok szólalnak meg új köntösbe öltöztetve, ugyanakkor Szarka Tamás karácsonyi versei is elhangzanak az előadáson. A keresztény kultúrkör legszebb ünnepe ebben a stílusban és minőségben napjainkban még nem került feldolgozásra; a karácsony misztériumát, a közösségteremtés fontosságát, és a hagyomány megélését úgy járja körbe, hogy közben mégis az újdonság erejével hat.

A karácsonyi hangulat megteremtése mellett, a koncert a világ legszelídebb módján; zenével és verssel segít abban, hogy megtaláljuk a közös hangot, a koncert alapgondolata, hogy mi, magyar keresztények nem vagyunk egyedül, hiszen annak ellenére, hogy nagy a baj, és veszély fenyegeti egész Európát, még mindig sokmillió – ahogy Szarka Tamás fogalmaz – kívül-belül gyönyörű keresztény lakja a kontinenst.

Hangolódjunk a kereszténység egyik legszentebb ünnepére Szarka Tamással és zenekarával, akik a legismertebb, mégis új köntösbe öltöztetett európai karácsonyi dallamokkal idézik meg Jézus Krisztus születésének misztériumát!

MISSA MISSIO
Szakrális koncert

„Hogy lenne nehéz sebeink vinni,
Hiszen repül a szívünk, ha tudunk hinni.”


Szarka Tamás

2020-ban alkotta meg a művész Missa Missio elnevezésű szakrális művét, amely teljes egészében a római katolikus mise liturgiáját követi.

Az alkotás egyik legfőbb célja felhívni a figyelmet arra, hogy ma világszerte támadják a kereszténységet, a világ legüldözöttebb vallásává vált, és Nyugaton is egyre erőteljesebben érzékelhetőek a keresztényellenes folyamatok. A CD-k eladásából származó nyereséget a művész teljes egészében az üldözött keresztények megsegítésére ajánlotta fel. Emellett a zenész a katolikus hit erejét segítségül hívva, a magyar családok értékrendjére is hatni kíván az alkotáson keresztül.

Az elmúlt két évben – többek között – a Kárpát-haza olyan szakrális helyein is felcsendült ez a nagyszabású mű, mint a budapesti Szent István-bazilika, az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház, a prágai Szent Miklós-templom vagy a kassai Szent Erzsébet-székesegyház.

Igazi csodában lehet része annak, aki ezen a koncerten részt vesz, olyasfajta élményt kap, amely nem halványul el, hanem beépül az ember lelkébe és gazdagabbá teszi, mint korábban volt. Ahogy Szarka Tamás mondja: a csodát pedig vihetjük egész életünkben.

KÉZFOFÁS
Ünnepi koncert
(március 15, június 4, augusztus 20, október 23)

„Másik kézbe simul a kezünk, csepp a tengeré.

Réges-régből új, ha sikerül, Kárpát zengené.“


Szarka Tamás

Kézfogás című szerzemény már évek óta létezett, mire berobbant a köztudatba, és elkezdték a nemzeti összetartozás himnuszaként emlegetni. 2019 óta pedig minden esztendőben több ezren adják elő együtt egy időben a Kárpát-medencében és világszerte a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

A koncert címadó dalának refrénje már önmagában is könnyeket csal a mély érzésű magyar ember szemébe, pláne, ha egymás kezét fogó gyerekektől hallja szép magyarsággal, nemcsak a csonka ország számos pontján, de Erdélytől Felvidéken keresztül egészen Kanadáig. Ez az érzület köszön vissza a koncert anyagán keresztül a felvidéki zenész, zeneszerző, költő és zenekara előadásában.

A külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását. A hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartja össze, és ez egyben megmaradásuk záloga is – fogalmaz Szarka Tamás, aki saját elmondása szerint hisz a magyarság jövőjében és a nemzeti összetartozás érzésében, amit alkalmanként a közös éneklés is megerősíthet.

A Kézfogás egy olyan dal, amelynek minden magyar ember szívében helye van. Szarka Tamás és zenekara Kézfogás koncertjének pedig minden nemzeti ünnepen helye van.

Szarka Tamás zenés – irodalmi estje
A GYERMEK ÉS A KORONA / hangoskönyv bemutató

„Múlt s a jövő mikor összeborulnak
Mostnak öröm és lét a bora
Ezeket kapjuk tőlük hogyha
megvan még
Ennyi csoda :
a nevető gyermek s a Korona,
a nevető gyermek s a Korona.“


Szarka Tamás

Szarka Tamás hét esztendős kora óta ír verseket, tizenöt évesen publikált először. Költeményeit számos nyelvre; szlovákra, angolra, németre, franciára, mongolra is lefordították. Első verseskötete, a VÁVÁVÁ 2000-ben látott napvilágot, ezt követte az ANONYMUS UTAZIK 2005-ben, majd a rá következő évben az ANONYMUS KÉRDEZ.

Az első hangoskönyv 2008-ban készült el, a rajta szereplő verseket, novellákat olyan neves színészek mondják el, mint Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András és Törőcsik Mari. 2014-ben megjelent a MÁRIA, valamint a TÁNC A HÓBAN című kötet. Ez utóbbi kétnyelvű – magyar és szlovák – formában.

A GYERMEK ÉS A KORONA címet viselő hangoskönyv 2020-ban jelent meg a költészet napja alkalmából. A Kossuth-díjas zeneszerző, költő művei Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András, Törőcsik Mari és maga a szerző tolmácsolásában hallhatók a lemezen.

MÉZET ONT AZ ÉG című karácsonyi kötete 2021-ben jelent meg.

Szarka Tamás szerzeményeiben az irodalmiság rendre visszaköszön. A zenés irodalmi esten azonban a zeneiség mellett nagyobb hangsúlyt kap a líra és az epika.