Sósósó koncert

A 2021-es évre összeállított koncertjén Szarka Tamás legismertebb szerzeményei (Tánc a hóban, Alhambra, Kézfogás) mellett, a „Sósósó“ című szólóalbuma néhány opusa és a grandiózus 2018. augusztus 20-i budapesti tűzijáték dalai is hallhatók.

Szarka Tamás dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad. Zeneszerzői pályafutása szinte példa nélküli sikertörténet.

Missa Missio koncert

Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész és zeneszerző megkomponálta korszakalkotó, szakrális művét a Missa Missio című miséjét. A szerző a zenéjén keresztül a katolikus hit erejével szeretné növelni a magyar emberek, családok értékrendjét és bemutatásával hozzájárulni a katolikus keresztény kultúra népszerűsítéséhez. Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, ezért a mise megírásának, bemutatásának a célja, hogy erre a tényre is felhívjuk az emberek figyelmét. Ezért mindenképpen hiánypótló szerepe is van. A mű budapesti bemutatójára a Szent István-bazilikában került sor 2020. október 17-én. Ezen a csodálatos helyen Szarka Tamás és zenekara, Miklósa Erika világhírű koloratúr szoprán énekesnő és a Magyar Állami Operaház gyerekkórusa mutatta be a Missa Missiót.

Glória


„Szálláskereső Mária misztériuma,

A befogadás embersége,
A szebb jövő ígérete csillog a fenyőfán
karácsonykor a gyertya fényében,
az ünnepi vacsora kenyerén,
a borban és a Ghymes koncerten is.

Az ünnep legyen velünk.”

Szarka Tamás

A műsor a karácsonyi misztériumot, mint ünnepet, közösségteremtést, hagyományt és az ezekben született újat járja körül. A karácsony, mint a keresztény kultúra legnagyobb ünnepe ebben a stílusban, ebben a minőségben és ilyen méretekben napjainkban nem került színpadi feldolgozásra, felmutatásra. Ezért mindenképpen hiánypótló szerepe is van. Sok gyerek és felnőtt együtt látja, hogy a karácsony nemcsak „a télapó kalandjai a bevásárlóközpontban“, hanem főleg valami egészen más.

Szarka Tamás új karácsonyi koncertjén a legszebb és legismertebb karácsonyi dallamok csendülnek fel Szarka Tamás és zenekara előadásában, a helyi kórus közreműködésével, úgymint a Mennyből az angyal, a Mostan kinyílt, Glória … valamint karácsonyi versek Szarka Tamástól.

A gyermek és a Korona / hangoskönyv bemutató

Szarka Tamás 7 éves kora óta ír verset. 15 éves korában publikált először. Verseit lefordították szlovákra, franciára, németre, angolra. VÁVÁVÁ című első verseskötete 2000-ben jelent meg, ezt követte az Anonymus utazik 2005-ben, majd az Anonymus kérdez című kötet, mely 2006-ban látott napvilágot. Első Hangoskönyve 2008-ban készült, melyen versei és novellái Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András és Törőcsik Mari tolmácsolásában hallhatók. Több mint száz „Ghymes-dal“ versét írta meg. Mária című kötete és a Tánc a hóban című kétnyelvű (magyar – szlovák) kötete 2014-ben jelent meg. Legújabb Hangoskönyve A gyermek és a Korona 2020. áprilisában jelent meg a Költészet napja alkalmából.