„Hát akkor hajolj most hozzánk!
Mosolyod hegyekből fonták!
Akik merték, nekünk álmodták!

Hát akkor hajolj most hozzánk!
Sebeid mivel gyógyítják?
Világ szirmát szíven csókolják! “

(Szarka Tamás: Csodaország Magyarország, részlet)

Szarka Tamás írta az augusztus 20-i budapesti tűzijáték zenéjét
Ősbemutató a Kossuth téren

Az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének és verseinek alkotója a felvidéki, Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő, Szarka Tamás.

A 35 éves Ghymes Együttes frontembere 40 éve áll színpadon. Több mint 3000 koncertet adott a világ 25 országában, 4 nagykoncertet a Budapest Arénában és 2016-ban közös koncertet a világhírű Grammy-díjas gitárossal, Al Di Meolával.
Zeneszerzői pályafutása szinte példa nélküli. Az elmúlt évtizedek alatt több mint 300 dalt szerzett. Egész estés zenés színházi darabjait mind siker koronázta (Cigánytábor az égbe megy, Vérnász, Benyovszky, Dózsa, Mária). Az Éden földön című darabot 2015. szeptember 25-én mutatta be a Budapesti Nemzeti Színház és az eltelt időszakban húszezren tekintették meg. A művész Rudolf Péter felkérésére komponálta meg az Üvegtigris 2. filmzenéjét.

A 30 perces, grandiózus mű szól Szent István királyunk intelmeiről, Magyarországról, annak születéséről, fennmaradásáról és a hozzá való mai viszonyunkról.
„Az irgalomról“ című tétel Szent István királyunk egyik legfontosabb intelméről – az irgalomról szól. (Bűnösnek folyjanak a könnyei, a reményt mégiscsak hagyd meg neki!)
A „Csodaország Magyarország“ című dal az esti tűzijátékzene záródala, grandiózus hangszerelésben, figyelembe véve a monumentalitást tematikában, térben és időben: a világ egyik legszebb városa ünnepli országalapító Szent István királyunkat, és egyben Magyarország születésnapját.

Augusztus 20-án ősbemutató a Kossuth téren

Az augusztus 20-i állami ünnepség reggel fél kilenckor kezdődik a Kossuth téren, ahol Szarka Tamás és zenekara, Miklósa Erika valamint az MTVA Szimfonikus zenekara és a Honvéd Férfikar 12 és fél percben élőben megidézi az esti tűzijátékzenét.