Ősbemutató

„Hogy lenne nehéz
Sebeink vinni
Hiszen
Repül a szívünk
Ha tudunk hinni“
(Szarka Tamás: Credo)

Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész és zeneszerző megkomponálta legújabb darabját, Missa Missio című miséjét.

A szerző a zenéjén keresztül a katolikus hit erejével szeretné növelni a magyar emberek, családok értékrendjét. A mise megírásával és bemutatásával hozzájárulni a katolikus kultúra népszerűsítéséhez.
A grandiózus szakrális művet Szarka Tamás és zenekara előadásában hallgathatja majd meg élőben a nagyközönség több helyszínen az országban.

A budapesti ősbemutatóra 2020. október 17-én kerül sor a Szent István-bazilikában. Az esemény este 6-kor szentmisével kezdődik. A koncert vendégei: Miklósa Erika, világhírű koloratúrszoprán és a Magyar Állami Operaház kórusa.

Ezt megelőzően 2020. október 11-én 11 órakor Mezőörsön és 19 órai kezdettel Mosonmagyaróváron csendül fel a Missa Missio című darab.

A mindenkori aktuális járványügyi előírásokat betartva és regisztációhoz kötött lesz az előadásokon való ingyenes részvétel. (Részletes információkat ezzel kapcsolatban Szarka Tamás közösségi oldalain találhatnak a későbbiekben)

Szarka Tamás 2012-ben  megírta a Mária musicalt. A mű Szűz Mária életének azon szakaszát jeleníti meg, amikor sorsának értelmét, Jézust szíve alá álmodja, majd leányanyaként menekülni kényszerül. Ebben csak József a támasza és a kitaszítottságában, kilátástalanságában növekvő hite. Szarka Tamás elementáris erejű zenéjében és költői képeiben a megálmodott valódi magyar Mária-történet bontakozik ki. Zenéje közép-európai és balkáni elemeket ötvöz, ugyanakkor erősen magyar folklorisztikus hagyományokra épül. A darab nagy sikert aratott a Debreceni Főnix Csarnokban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon és a Budapesti Nemzeti Színházban is.

Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, ezért a mise megírásának, bemutatásának a célja, hogy  erre a tényre is felhívjuk az emberek figyelmét. Ezért mindenképpen hiánypótló szerepe is van.

A darab megírását és bemutatását az Emberi Erőforrások Minisztere, Prof. Dr. Kásler Miklós támogatja.

Egy hallgatói vélemény: „Hát ez annyira gyönyörűséges, hogy időnként még a szívem is elszorult, szó szerint! És egészen elképesztő, hogy egyszerre nagyszabású és bensőséges, gazdag és puritán, többrétegű és „slágeres”… Hogy mindenki tudja majd együtt énekelni! Szinte hiányérzetem támadt, hogy miért is nem tudok hívő lenni, hogy ne csak esztétikai élményként tudjam átélni, hanem spirituálisan is – miközben átéltem spirituálisan is, annyira átélhető. Úgyhogy nagyon-nagyon-nagyon csodálatos, felemelő – ez most tényleg egy nagy alkotói mű lett! Köszönöm szépen! És ott akarok lenni mindenhol, ahol megszólal!“ M.G., rendező