Országos tévépremierként lesz látható Szarka Tamás Állnak az órák című új dalának klipje. A Kossuth-díjas énekes Wolf Katival közös duettjéhez a közmédia készített videóklipet, amelyet február 11-én mutat be a Duna. Tavaly a közmédia Montágh Testülete a békét szavazta meg az év szavának, ez a dal éppen ezt hirdeti.

A közmédia készítette Szarka Tamás legújabb dalának a videoklipjét, amely elsőként a Dunán lesz látható. A Kossuth-díjas előadóművész Wolf Katival együtt énekli az Állnak az órák című szerzeményt.

Nem valakivel szemben, hanem a béke mellett, az ember oldalán szólal fel Szarka Tamás legújabb, háborúellenes dala. A halk, lírai dal üzenete drámaian erős, kontrasztot képeznek benne a boldog békeidők emlékei a robbanásoktól hangos jelen szörnyűségeivel. Szarka Tamás énekes, zeneszerző, költő a háború okozta borzalmas állapotokra hívja fel a figyelmet, amely szétszakítja a családokat, elragadja a férfiakat, és a nőknek az „otthoni fronton” kell megvívniuk a harcukat.

„A háború életeket tesz tönkre, családokat szakít szét“ – fogalmaz Szarka Tamás. Mint mondja, az elmúlt évszázadokban a művészek rendre felszólaltak ellene, ma azonban kialakult valamiféle vákuum, mindenki hallgat. „Számomra érthetetlen, már-már groteszknek hat ez a csönd, közöny“ – nyilatkozta a művész, aki többek között ezért is érzett erős késztetést arra, hogy megszólaljon a témában; azonban nem valaki ellen, hanem a béke mellett, és nem a különböző felek, hanem az Ember oldalán.

Wolf Kati megosztotta a dalhoz fűződő élményét: „Amikor meghallottam, abban a pillanatban összeszorult a szívem, és a hatása alá kerültem. Gyönyörű és fájdalmas, megrázó és nagyon emberi dal ez! A zene, a szöveg, a hangszerelés, a hangulat, mind zseniális. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy zenésznek, előadónak a zene lehet a fegyvere ilyen fontos témákban, mint a háború. Egy éve tart, és sose szabad hozzászoknunk, vagy becsukni a szemünket. Remélem, hogy ez a dal elgondolkodtatja az embereket, és talán azokhoz is eljut, akik változtatni tudnak most sorsokon…” – tette hozzá az énekes, aki „valódi békedalnak” nevezte a szerzeményt.

A közmédia 2022-ben az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület tagjai szavazata alapján a béke kifejezést választotta az év szavának. A testület indoklása szerint Babits Mihály szavai – „Ó béke! béke! / legyen béke már/ Legyen vége már!” – több mint száz év távlatából különösen aktuálissá váltak. Szarka Tamás versének, az „Állnak az órák”-nak  ugyanilyen aktualitása van, sorai imádságként fogalmazódnak meg: „Ne lőjetek ma már!”.

 

Állnak az órák klippremier – február 11-én 17:55-kor a Dunán!